فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 101، بهار 1401)

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 101، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کریم عطاشنه، فرزاد حسینی، فرخنده جمشیدی* صفحات 1-7
    مقدمه

    تشخیص هویت افراد برمبنای تعیین قد آنها دارای اهمیت بسزایی است، به ویژه در مواردی که در شرایط خاص تشخیص هویت بسیار دشوار می شود. در این مطالعه از معیارهای آنتروپولوژیک دست جهت تعیین قد افراد در جمعیت بالغین استفاده شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه که بصورت یک بررسی تحلیلی و مقطعی انجام شد، تعداد 98 نفر از اجساد سالم بالغ بین سنین 18 تا 40 سال در شهر اهواز در سال 1399 مورد بررسی قرار گرفت. یافته های مورد نیاز توسط متخصص پزشکی قانونی ثبت گردید. مهم ترین این یافته ها، شامل طول و پهنای دست و قد افراد بود و میانگین ± انحراف معیار به عنوان محدوده اندازه گیری در جمعیت لحاظ شد. همچنین ارتباط مقادیر ثبت شده با یکدیگر به کمک آزمون های آماری در نرم افزار SPSS نسخه 25 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    اغلب آزمودنی ها مرد بودند (5/73 درصد) و در دامنه سنی 31 تا 40 سال قرار داشتند (با میانگین سنی 31/29 و انحراف معیار 69/6 سال). برمبنای یافته های به دست آمده از مطالعه مشخص شد بین طول دست و پهنای دست افراد همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد (0.05>P ؛ 0.7>r>0.4(. همچنین بعد از برآورد یک مدل معنی داری معادله رگرسیونی به دست آمده برای پیش بینی قامت افراد به دست آمد. دامنه خطای استاندارد پیش بینی در دامنه 719/0 تا 007/2 سانتی متر با میانگین 17/1 و انحراف معیار 343/0 قرار داشت.

    نتیجه گیری

    معیارهای ابعاد دست (طول و پهنای دست) می تواند در تخمین قد افراد مورد استفاده قرار گیرد. معادله رگرسیونی گزارش شده می تواند در جهت برآورد قامت افراد براساس معیارهای فوق در حوزه آنتروپومتری پزشکی قانونی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنتروپومتری، طول دست، پهنای دست، تعیین قد
  • اکرم فتوت، سمیه رحیمی احمدآبادی، حمید عطاران، محمد فتوت* صفحات 8-16
    مقدمه

    سلامت اجتماعی از اساسی ترین شاخص های سلامت هر جامعه ای است که تحت تاثیر مسایلی که افراد با آن مواجه هستند قرار دارد که افراد متقاضی تغییر جنسیت نیز از جمله آن به حساب می آیند. این مطالعه با هدف بررسی سلامت اجتماعی افراد متقاضی تغییر جنسیت در مقایسه با افراد تغییر جنسیت یافته و افراد عادی به انجام رسیده است.

    روش بررسی

    این مطالعه تحلیلی به صورت مقطعی با استفاده از پرسشنامه استاندارد شده کیز انجام شد. جامعه پژوهش در سه گروه متقاضیان تغییر جنسیت مراجعه کننده به پزشکی قانونی شهر مشهد، که طی سال 1397 که اختلال هویت جنسیتی در آنها تایید شده بود و متناسب با آن دو گروه افرادی تغییر جنسیت یافته و افراد عادی وارد مطالعه شدند، به انجام رسید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    در بعد کلی سلامت اجتماعی تفاوت معنی داری بین سه گروه مورد مطالعه مشاهده نشد (05/0<P). در دو بعد همسبتگی اجتماعی و انسجام تفاوت معنی داری بین سه گروه متقاضیان تغییر جنسیت قبل عمل، گروه تغییر جنسیت یافته و افراد عادی وجود دارد بطوریکه در بعد انسجام، میانگین افراد تغییر جنسیت یافته به میزان معنی داری از افراد عادی بیشتر است (03/0=P). همچنین در بعد همبستگی میانگین افراد مبتلا به ملال جنسیتی قبل از عمل به طور معنی داری از افراد عادی کمتر است (03/0=P). همچنین رابطه متوسطی بین میزان تحصیلات با سلامت اجتماعی افراد یافت شد (55/0=r).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش افراد مبتلا به ملال جنسیتی تا قبل از عمل نسبت به افراد عادی به زندگی اجتماعی و جهان اطراف خود علاقه ی کمتری دارند که ناشی از ناامیدی و یاس از پذیرش هویت اجتماعی مورد خواست آنهاست. شناسایی و درمان پیش از ورود به عرصه زندگی اجتماعی درمورد این افراد ضروری است.

    کلیدواژگان: تغییر جنسیت، سلامت اجتماعی، اختلال هویت جنسی
  • سمیه رزم آرای ایرانق*، ثنا کاظمی، رحیم نژادرحیم، مهدی رجایی سلماسی، پویا حسین زاده صفحات 17-26
    مقدمه

    همه ساله میلیون ها نفر از مردم توسط مواد مختلف دچار مسمومیت می شوند. توجه به دلایل مسمومیت و پیشگیری از آن می تواند موجبات کاهش مسمومیت های ناخواسته گردد. شناسایی خصوصیات دموگرافیک و اپیدمیولوژیک افرادی که بیشتر در معرض عوامل مسمومیت قرار دارند، می توان موجبات کاهش هزینه ها و میزان مرگ و میر بعلت مسمومیت را فراهم آورد.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه مقطعی با رویکرد توصیفیتحلیلی در مورد 213 بیمار بستری به علت مسمومیت در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در نیمه دوم سال 1400 صورت پذیرفت. اطلاعات دموگرافیک و اپیدمیولوژیک مربوط به انواع مسمومیت ها توسط پرسشنامه جمع آوری گردید و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 23 مورد تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    54% از افراد مورد مطالعه را مردان و 46% را زنان تشکیل داده اند. مسمومیت عمدی 143 مورد (67.1%) و مسمومیت تصادفی 68 مورد (31.9%) ثبت شد. نتایج، رابطه معنی داری بین سابقه ی مسمومیت و جنسیت را نشان داد و احتمال بروز مسمومیت در مردان بالاتر بود. شایعترین دلایل مسمومیت مربوط به قارچ سمی (میسه تیسموس) (4/44%)، قرص استامینوفن (3/33%)، ترامادول (1/27%)، متادون (8/17%) و مواد شوینده (2/13%) بود. مهمترین علایم مسمومیت خواب آلودگی، سرگیجه، تهوع، استفراغ، یبوست، وابستگی جسمی، تحمل و همچنین دپرسیون تنفسی بودند.

    نتیجه گیری

     آموزش همگانی در مورد فرهنگ تغذیه ای، مصرف دارو و مواد مخدر، تشدید قوانین تجویز داروها می تواند موجب کاهش میزان مسمومیت ها و مدت زمان قرار گرفتن در معرض این سموم گشته و باعث کاهش عوارض زود گذر و دایمی مسمومیت ها گردد.

    کلیدواژگان: مسمومیت، اپیدمیولوژی، دموگرافیک، بستری
  • زهره هنرور، محسن دوستکام*، حسن توزنده جانی صفحات 27-34
    مقدمه

    برخورداری از نیروی انسانی سالم و کارآمد، از ملزومات پیشرفت هر سازمانی است. هدف از این پژوهش بررسی اثر تاثیر هوش هیجانی بر ابعاد فراهیجان، تحمل پریشانی و فرسودگی شغلی کارکنان پزشکی قانونی بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و آزمون پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان پزشکی قانونی مشهد بود. با روش نمونه گیری در دسترس پس از ارزیابی اولیه و احراز شرایط انتخاب، نمونه ها به صورت تصادفی در دو گروه (15نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش آموزش های فراشناختی را دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های فراشناخت و فراهیجان مثبت بیر و مونته آ، تحمل پریشانی سیمونز و کاهر و فرسودگی شغلی مزلاچ استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که آموزش های فراشناختی بر ابعاد فراهیجان، تحمل پریشانی و فرسودگی شغلی موثر بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش بیانگر این است که مداخله فراشناختی با افزایش تحمل پریشانی و ابعاد فراهیجان و کاهش فرسودگی شغلی مرتبط بوده و با توجه به اینکه ضروری ترین توانایی مرتبط با هوش هیجانی، آگاهی افراد از هیجانها و فراهیجان خود می باشد و آموزش های فراشناختی موجب افزایش این آگاهی می شود، میتواند به بهبود عملکرد افراد کمک کند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، فرسودگی، فراشناخت، پزشکی قانونی
  • سهراب امیری، مسعود بسامی* صفحات 35-42
    مقدمه

    خودکشی سومین علت شایع مرگ و میر جوانان و نوجوانان می باشد. از جمله جوانان در معرض خطر خودکشی سربازان هستند. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین علل خودکشی سربازان در قرارگاه غرب نیروی زمینی ارتش صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی و مقطعی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل فرماندهان یگانهای سربازی، بازرسی یگان های نظامی، عقیدتی سیاسی، حفاظت اطلاعات، شعب قضایی یکی از یگانهای نظامی قرارگاه غرب بودند. حجم نمونه برابر با 100 نفر بوده که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری و پایایی آن توسط آلفای کرونباخ 75/0گزارش شد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
     

    یافته ها

    یافته های این پژوهش بیانگر آن است که بین خودکشی سربازان (به ترتیب اولویت) با از هم گسیختگی خانواده، اعتیاد والدین، وضعیت اقتصادی نامناسب، کیفیت مسکن وغذا، و میزان مرخصی، ارتباط وجود دارد.

    نتیجه گیری

    توجه به کیفیت مسکن و غذای سربازان، برنامه ریزی بهتر برای مرخصی، شناسایی سربازان دارای خانواده از هم گسیخته و دارای والدین معتاد و رسیدگی بیشتر به وضعیت اقتصادی سربازان می تواند در پیشگیری از خودکشی آنان موثر باشد.

    کلیدواژگان: خودکشی، سربازان، ارتش
  • محسن گل محمدیان، محمود روغنچی، پروانه خفتان، یگانه رستمی، الهام مسعودی پور* صفحات 43-50
    مقدمه

    کودک آزاری یکی از شایع ترین مشکلات روان شناختی-اجتماعی است. یکی از جنبه های مهم کودک آزاری آثار و پیامدهای آن است. سوء استفاده از کودکان می تواند اثرات زیان بار فراوانی بر کودک، والدین و کل جامعه باقی بگذارد. این پژوهش با هدف واکاوی پیامدهای جسمانی و روان شناختی کودک آزاری در استان کرمانشاه انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش با استفاده از شیوه کیفی و با رویکرد تحلیل محتوی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل  تمامی کودکان آزاردیده و کارشناسان مداخله گر در پدیده ی کودک آزاری استان کرمانشاه در سال 1400 بود. روش نمونه گیری هدفمند با معیار اشباع نظری بود. در این پژوهش با 10 نفر از کودکان آزاردیده یا خانواده ی آنان و تعداد 16 نفر از کارشناسان فعال در حوزه ی کودک آزاری مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت و چندین بار مقوله بندی و کدگذاری انجام شد.

    یافته ها

    پس از تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها با کارشناسان و کودکان کدهایی مانند"کبودی پوست، شب اداری، شکستگی استخوان، آسیب به شکم، لکنت زبان، تجربه ی گلو درد مداوم و کوفتگی" در طبقه پیامدهای کودک آزاری جسمی و کدهایی مانند "احساس بدبختی، اعتماد به نفس پایین، حس قربانی شدن، فرار از جمع، بدبین بودن نسبت به اطرافیان، تجربه ی عذاب وجدان، حس انتقام از آزارگر، تیک عصبی، نداشتن تمرکز، افکار و اقدام به خودکشی، تنفر از والدین، احساس تباه شدن آینده و نفرین و ناسزای مداوم آزارگر" در طبقه پیامدهای کودک آزاری روانشناختی قرار گرفته اند.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که پدیده ی کودک آزاری در جامعه ما رو به افزایش است و با پیامدهای بسیاری همراه است که برای کاهش این پیامدها، جامعه نیازمند برنامه ریزی همه جانبه و هماهنگ از طرف دولت برای تغییرات مناسب در ساختارهای خانوادگی، اجتماعی، قانونی و اداری می باشد.

    کلیدواژگان: کودک آزاری، پیامد جسمانی، پیامد روان شناختی
  • شایسته اشرفی اصفهانی*، مسعود قادی پاشا، بابک سلحشور، ملیکا محبوبی صفحات 51-53
|
  • Karim Atasheneh, Farzad Hosseini, Farkhondeh Jamshidi* Pages 1-7
    Introduction

    Recognizing the identity of people based on determining their height is very important, especially in cases where it becomes very difficult to recognize the identity in certain circumstances. In this study, anthropological criteria were used to determine the height of people in the adult population.

    Methods

    In this study, which was conducted as an analytical and cross-sectional study, a number of 98 healthy adult corpses between the ages of 18 and 40 years in Ahvaz city were examined in 2019. The required findings were recorded by a forensic expert. The most important of these findings included the length and width of hands and height of people, and the mean ± standard deviation was included as the measurement range in the population. Also, the relationship between the recorded values ​​was analyzed with the help of statistical tests in SPSS software version 25.

    Results

    Most of the subjects were male (73.5%) and were in the age range of 31 to 40 years (with an average age of 29.31 and a standard deviation of 6.69 years). Based on the findings obtained from the study, it was found that there is a positive and significant correlation between hand length and hand width of people (P>0.05; r>0.7>0.4). Also, after estimating a significant model, the obtained regression equation for predicting people's height was obtained. The range of the standard error of prediction was in the range of 0.719 to 2.007 cm with an average of 1.17 and a standard deviation of 0.343.

    Conclusion

    Hand dimension criteria (hand length and width) can be used to estimate people's height. The reported regression equation can be used to estimate the height of people based on the above criteria in the field of forensic anthropometry.

    Keywords: Anthropometry, Hand length, Hand width, Height determination
  • Akram Fatovvat, Somayeh Rahimi Ahmadabadi, Hamid Attaran, Mohammad Fotovvat* Pages 8-16
    Introduction

    Social health is one of the most basic health indicators of any society, which is affected by the issues that people face, including those applying for gender change. This study was conducted with the aim of investigating the social health of people applying for gender reassignment in comparison with transsexuals and normal people.

    Methods

    This comparative causal study was a cross-section research employing the Keyes standardized questionnaire. The research population was conducted in three groups of gender change applicants who referred to the forensic medicine of Mashhad, who were confirmed to have gender identity disorder during 2017, and according to that two groups of gender change and normal people were included in the study. The research data were compared using ANOVA test and Spearman and ETA tests were utilized for the correlation of non-parametric variables.

    Results

    In the general dimension of social health, no significant difference was observed between the three studied groups (P>0.05), in the two dimensions of social affinity and cohesion, there was a significant difference between the three groups of gender reassignment applicants before the operation, the gender reassigned group, and normal individuals so that in the aspect  of cohesion, the mean of transgendered people is significantly higher than normal people (P=0.03) and also in the facet  of correlation, the mean of people with gender dysphoria before surgery is significantly less than that of normal people. (P=0.03). Meanwhile, a moderate relationship was found between the level of education and that of social health of people (r=0.55).

    Conclusion

    Before the operation, people suffering from sexual boredom are less interested in their social life and the world around them compared to that of normal people, which is caused by their despair and hopelessness in accepting their desired social identity. It is therefore necessary to identify and treat these people before entering the field of social life.

    Keywords: Transgender, Social health, Gender identity disorder
  • Somayeh Razmarai Iranagh*, Sana Kazemi, Rahim Nejadrahim, Mehdi Rajaei Salmasi, Pouya Hosseinzadeh Pages 17-26
    Introduction

    Every year, millions of people are poisoned by various substances. The causes of poisoning could be the reduction of prevention rate of unwanted and accidental poisonings. Identifying the demographic and epidemiological characteristics of patients most exposed to the causes of poisoning can also reduce the costs as well as mortality cases of poisoning.

    Methods

    This is a cross-sectional study with a descriptive-analytical approach performed on 213 poisoning patients who were hospitalized in the second half of 2021 in the hospitals of Urmia University of Medical Sciences. Demographic and epidemiological information was collected through questionnaires. Statistical analysis was performed with SPSS Version 23 statistic software.

    Results

    Out of 213 patients, 54% and 64% were males and females, respectively. Intentional poisoning, 143 (67.1%), and accidental poisoning 68 (31.9%) were recorded. The most important cause of poisoning includes toxic mushrooms (44.4%), Acetaminophen tablets (33.3%), tramadol (27.1%), methadone (17.8%), and detergents (13.2%). The most important symptoms included drowsiness, dizziness, nausea, vomiting, constipation, physical dependence, tolerance as well as respiratory depression.

    Conclusion

    Public education about nutritional culture, drug and drug use, strictness of drug prescribing rules can reduce the cases of poisoning and the duration of exposure to these toxins and reduce the temporary and permanent side effects.

    Keywords: Poisoning, Epidemiology, Demographics, Hospitalization
  • Zohreh Honarvar, Mohsen Doustkam*, Hasan Toozandehjani Pages 27-34
    Introduction

    Having a healthy and efficient human resources is one of the requirements for the development of any organization. This study aims to investigate the effect of emotional intelligence on meta-emotional dimensions, stress tolerance, and burnout of forensic staff.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and follow-up test with a control group. The statistical population of this study included all forensic staff in Mashhad. The statistical sample of this study including 30 employees by available were selected via sampling method and after initial evaluation were randomly replaced in two groups (15 people). The experimental group received metacognitive training and the control group was placed on a waiting list. Metacognitive training of Adrian Wells protocol (2015) was performed in 8 sessions of 90 min. Metacognition and Behavior and Monte Aha positive metacognition questionnaires, Simmons and Kaher (2005) distress tolerance questionnaire and Mezlach burnout were used to collect the data. For data collection, SPSS 22 software and repeated measures analysis of variance were utilized.

    Results

    The findings showed that metacognitive training can be effective on the domain of happiness, stress tolerance, and burnout (P<0.05).

    Conclusion

    Findings indicate that metacognitive intervention has been associated with the increased distress tolerance and meta-emotional dimensions and reduced burnout. Given that the most essential ability relevant to emotional intelligence is the awareness of people of their emotions and meta-emotions and the metacognitive training increases this awareness, metacognitive intervention can help improve people's performance.

    Keywords: Emotional intelligence, Burnout, Metacognitive, Forensic medicine
  • Sohrab Amiri, Masoud Bassami* Pages 35-42
    Introduction

    Suicide is the third most common cause of death among young people and adolescents. Soldiers are among the young people at risk of suicide. It is therefore necessary to investigate the cause of soldiers' suicide. This study aimed to determine the causes of suicide of army soldiers in the western camp.

    Methods

    Research data were collected through a researcher-made questionnaire and analyzed using SPSS software, the reliability of which was reported to be 0.75 with Cronbach's alpha for factors affecting suicide and soldiers. The statistical population of this research includes the commanders of military units, inspection of military units, political ideology and information security as well as judicial branches of one of the military units of the western camp. The sample size includes 100 people who have been selected by available sampling method.

    Results

    The findings of this study indicate that there is a relationship between soldiers' suicide (in order of priority) with family breakdown, parental addiction, poor economic status, quality of housing and food, and the amount of leave.

    Conclusion

    Paying attention to the quality of housing and food for soldiers, better planning for leave, identifying soldiers with broken families and addicted parents, and paying more attention to the economic situation of soldiers can be effective in preventing them to commit suicide.

    Keywords: Suicide, Soldiers, Army
  • Mohsen Golmohamadian, Mahmoud Roghanchi, Parvaneh Kheftan, Yeganeh Rostami, Elham Masoudipour* Pages 43-50
    Introduction

    Child abuse is one of the most common psychological and social problems. One of the most important aspects of child abuse is its effects and consequences. Child abuse can have many detrimental effects on the children, parents and society as a whole. This study intends to investigate the physical and psychological consequences of child abuse in Kermanshah province.

    Methods

    This research was conducted using a qualitative method and content analysis approach. The statistical population of the study included all abused children and experts intervening in the phenomenon of child abuse in Kermanshah province in 2021. The sampling method was purposive with theoretical saturation criteria. In this study, ten abused children or their families and 16 experts active in the field of child abuse were interviewed in the semi-structured way. The data were analyzed using qualitative content analysis method and categorization and coding were performed several times.

    Results

    After analyzing the data obtained from interviews with experts and children, symptoms  such as "skin bruising, night sickness, bone fracture, fracture, stuttering, experience of persistent sore throat and bruising" were classified under the consequences  physical child abuse and the symptoms  such as "feeling miserable, low self-esteem, sense of victimhood, escaping from the crowd, being pessimistic about those around you, experiencing guilt, feelings of vengeance against the abuser, nervous tics, lack of concentration, thoughts and intention to commit suicide, parental hatred, future sense of destruction and persistent curse and profanity of abusers" have been classified into the category of consequences of child psychological abuse.

    Conclusion

    The findings showed that the phenomenon of child abuse is increasing in our society which is associated with many consequences. Hence to reduce these consequences, society needs comprehensive and coordinated planning from the government for appropriate changes in family, social, legal and administrative structures.

    Keywords: Child abuse, Physical consequences, Psychological consequences
  • Shayesteh Ashrafi Esfahani*, Masoud Ghadipasha, Babak Salahshour, Melika Mahboubi Pages 51-53